Gyógynövény-túravezetői tanfolyam (2013)

A Gyógynövénytúrák Kft. túravezetői tanfolyamot hirdet növényismerettel rendelkezők (kertészmérnökök, biológusok, természetgyógyászok, gyógynövénytermesztők/gyűjtők, javasasszonyok, füvesemberek) számára. A tanfolyam 5 napos gyakorlati workshopból áll, melynek során az érdeklődők bővíthetik növényismeretüket, és túravezetési gyakorlatot szerezhetnek. (További részletek lent!)

A képzés minivizsgával zárul, a követelményeket teljesítő résztvevők túravezetői tanúsítványt kapnak.


Programhelyszínek és időpontok (Térkép)

2013.07.21 - Vasárnap, Velence, Liget-Kemping.

10:10 - Találkozó a kemping bejáratánál.
Előadás ismerkedő beszélgetéssel.

11:30 - Nyílvános növényismereti túra a 6. Zöld Nyári Egyetem résztvevőivel Velence határában található zöld területre. Össztáv kb. 5km (1.5km lakott területen: kertek, parkok gyógynövényei, majd vízpart, kaszáló és erdőszél növényei). A túra vége: 14-15 óra között várható.

16:00 - Továbbindulás Pákozdra (gépjárművel).

16:30 - Pákozd, Bella-tó
Zártkörű túra a workshop résztvevői számára. Táv: kb. 2,5km (gépjárművekkel) több megállóval a Bella patak mentén. A fennsík részleges bejárása. A program várható vége: 18-19 óra között.


2013.07.27 - Szombat, Zánka, Lovarda (Rozmaring vendégház és Lovasudvar).

10:00 - Túra és utána előadás helyben (karsztbokorerdő, borókás terület növényei).

kb. 15:30 - Salföld és környéke / Káli-medence, Kőtenger túra


2013.07.28 - Vasárnap, Kővágóörs (Mosóház).

9:00 - Túra a Kornyi-tó környékén, majd indulás Sátormapusztára (földúton, gépjárművekkel).

14:00 - Sátormapuszta, túra helyben (gyomnövények, gyógynövények) utána előadás.


2013.08.03 - Szombat, Taliándörögd (Zöld Zugoly).

11:00 - Előadás, közvetlenül utána nyílvános túra, kb. 2 óra hosszan

kb. 16:00 - Gyulakeszi, Ádám-kert faiskola, Tárlatvezetés


2013.08.04 - Vasárnap, Sátormapuszta.

9:30 - Túra a hegyesdi vár környékére, utána előadás helyben

kb. 15:30 - Halimba, Szalai Miklós emlékház és gyógynövénykert tárlatvezetés majd szintfelmérő vizsga. Várható befejezés 18 óra körül.


Nyílvános túra helyszínek Időpont
Velence (Zöldakadémia keretében) 2013. július 21.
Sátormapuszta (Művészetek Völgye) 2013. július 28.
Taliándörögd (Művészetek Völgye, Zöld Zugoly) 2013. augusztus 3.
Sátormapuszta (Művészetek Völgye) 2013. augusztus 4.

Szintfelmérő vizsga helyszíne: Halimba


Programbeosztás: minden nap délelőtt és délután 1-1 túra, közben szakmai előadás


Szállás, étkezés, utazás: egyénileg


Részvételi díj: 7 500 Ft (a teljes programra)


Túravezetőkkel szemben támasztott kritériumok:

· Érettségi vizsga, esetleg jogosítvány

· Legalább 150 gyűjthető gyógynövény ismerete

· Termőhelyismeret

· Gyűjtési idő ismerete

· Termesztett gyógynövények ismerete (30 db)

· Védett növények ismerete

· Gyűjtés módjainak ismerete (gyökér, levél, virág, termés stb.)

· Elsődleges feldolgozás (szárítás) ismerete

· javasolt: természetgyógyász / fitoterápia alaptanfolyam

 

Jelentkezni lehet a jelentkezési lap kitöltésével.

További információ: info@gyogynovenyturak.hu, +36 30 355-7303


Eddigi jelentkezők:
 • Antal Anikó
 • dr. Bartos Orsolya
 • Berki Rita
 • Drinóczi Katalin
 • Eszterhás Emőke
 • Fülöp Judit
 • Kis Ilona
 • Kóporné Lelik Rita
 • Ölvediné Molnár Imola
 • Sábli Julianna
 • Sassy-Molnár Emese (+2 fő)
 • Tamás Kinga
 • Tódor Tünde
 • Vég Elvíra Ilona


Programtervezet és fontosabb kérdések

Hol és mikor? (időpont és helyszín kérdések)

A tanfolyam időpontjait 5 napra, 3 hétvége köré szervezzük. A lenti térképen jelöltük a tervezett programhelyszíneket és menetrendet.

 • július 21. - Velence
 • július 27-28. - Zánka, ...Hegyesd (Sátormapuszta)
 • augusztus 3-4. - Taliándörögd, ...Halimba

A zártkörű túrák és előadások mellett 4 alkalommal tartunk nyílvános túravezetést (lásd fenti táblázat), ahol "éles körülmények között" szerezhetnek gyakorlatot a workshop résztvevői.


Tényleg csak 7500 Ft? (költségek, részvételi díj)

Igen, a teljes program részvételi díja hétezer-ötszáz forint. Célunk, hogy szélesebb körben hozzuk össze a gyógynövények ismeretterjesztésével foglalkozni kívánókat, s ehhez a szakmai alapok mellett elérhető gyakorlati lehetőséget biztosítsunk. A szállás, étkezés, utaztatás szervezését így nem vállaljuk fel, de szükség esetén próbálunk segíteni.


Gyógynövényismeret nélkül érdemes-e részt venni?
(alapok, tudásszint)

A tanfolyam alapvetően épít a résztvevők biológiai és növénytani ismereteire, előny ha tisztában vagyunk a morfológia alapjaival. Ha egyáltalán nincs birtokunkban gyógynövény- és hatóanyagismeret akkor valószínűleg 5 nap alatt nem fogunk tudni eljutni a felmérővizsga követelményeinek teljesítéséhez elegendő szintre, de midenképpen jelentős mennyiségű gyógynövénnyel fogunk megismerkedni.Nem tudok valamelyik napra elmenni...
(esőnap, másik időpontok, újabb tanfolyam)

A részvételnek és a szintefelmérő-minivizsga teljesítésének nem feltétele, hogy az összes megelőző előadáson és túrán részt vegyünk, bár minden helyszínen más élőhellyel, gyógynövényfajokkal, -fajtákkal ismerkedhetünk meg.

Hasonló jellegű, 2 napos kiegészítő programot tervezünk októberre, az őszi gyógynövények, gombák gyakorlati bemutatásával, mélyebb morfológiai ismeretekre épülő emeltszintű előadásokkal. 2014-re további szakmai és kapcsolódó gyakorlati programot tervezünk a Balaton-felvidéken.

A hosszútávú előrejelzés egyelőre kedvező időt jósol a tanfolyam időpontjaira, a rövid nyári záporoktól nem rettenünk meg. (Ha mégis meghiúsulna egy terepgyakorlat az időjárás miatt, akkor a résztvevőkkel közösen próbálunk pótnapot választani.)Hol érdemes szállást foglalni? (szállás, utazás, étkezés)

Ha a Balaton közelsége és a Művészetek Völgyének programkínálata miatt nem akarjuk pár nap nyaralással meghosszabítani a környéken eltöltött időt, akkor a két hétvégi alkalomra, július 27. szombat, valamint augusztus 3. szombat éjszakára érdemes foglalni szállást.


A térképen sárga jelekkel jelöltük a reggeli kezdési helyszíneket, kékkel a délutáni programok záróhelyszínét, célszerű a környékükön keresni szállást. Általánosságban, a tóhoz közelebb magasabbak az árak. Térkép: http://goo.gl/maps/0RDe2

A völgyfesztivál ideje alatt sokan kínálnak sátorhelyet, magán-szállásokat Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti környékén. A Káli-medencében és a Balatonhoz közelebb a nyári szezonban szintén lehet igény szerinti szállást találni. → szallas.hu, programturizmus.huSzintfelmérő vizsga, követelmények

A szintfelmérő vizsgagyakorlat kb. 1,5-2 óra hosszan tart, növény-, hatóanyag- és drogismereti szempontok szerinti feladatokkal. A helyszín Halimba, Dr. Szalai Miklós emlékház, gyógynövénykert.

A kritériumoknak megfelelő résztvevők túravezetői tanusítványt kapnak, mely igazolja, hogy a birtokosa megfelel a gyakorlati gyógynövényismeret-átadás, szerintünk szükséges alapkövetelményeinek.

Ennek megfelelően lehetőséget biztosítunk a jövőben, közös túraesemények szervezésére, valamint az egyéni túravezetői tevékenység népszerűsítésére a Gyógynövénytúrák.hu oldalain és a Gyógynövénytúrák Kft. egyéb lehetőségei útján.