A szezon válogatott gyógynövényei

(tél - kora tavasz)

gyökerek | kérgek | egyéb

GYÖKEREK

Fekete nadálytő gyökér

Symphitum officinale

Nehezen gyógyuló sebek, lábszárfekély, törések,izületi gyulladás, reumatikus fájdalmak,sportsérülések gyógyulását segíti elő. Sebek kezelésénél pépes borogatásként, vagy kivonatait kenőcs, paszta formájában alkalmazzuk daganatok, zúzódások, ütések kezelésére. Standardizált készítményekhez a kozmetikában ránctalanító, összehúzó, hámosító krémek alkotórésze.

Bojtorján gyökér

Arctium lappa

A népi gyógyászatban régóta használják. Egyrészt anyagcsere javító, máj,-epebetegek kezelésére szánt teakeverékek alkotórészeként, másrészt reuma elleni és húgykőoldó hatásáért alkalmazzák.

Külsőleg ekcémás bőrfelületek kezelésében, különösen a fejbőr korpásodásának meggátolására, vagy hajápolók alkotórészeként (hajhullás csökkentésére) használják, olajos vagy szeszes kivonatok

formájában.

Tövises iglice

Ononis spinosa /gyökér

Vizelethajtó teakeverékek alkotója. Vesekőbetegségek kezelésére leginkább a mezei zsurló drogjával társítják. Újabban a kozmetikai iparban is használják a drogját, a faggyúmirigyek működését csökkentő készítmények alapanyaga.

Torma

Armoracia lapathifolia

A torma jelentőségét a külkereskedelemben, az élelmezésben és az egészségügyben betöltött szerepe határozza meg. A torma javasolt légúti megbetegedések (vírusos fertőzés esetén is), gyomor és emésztési panaszokra, valamint húgyutak fertőzése esetén.

Kedvező a vizelethajtó hatása. A reszelt tormát külsőleg reumatikus és izomfájdalmak, idegzsába esetén bedörzsölésre használják. Hajápoló és hajregeneráló készítmények alapanyaga.

KÉRGEK

Tölgykéreg

Quercus spp.

Kivonatai, a belőlük készült kenőcsök rosszul gyógyuló sebekre, nedves ekcémákra, fagyás kezelésére alkalmasak. Izzadáscsökkentőként is hatásos pl.lábfürdőként.

Fűzkéreg

Salix spp

A kéreg főzete reumás betegek kiegészítő kezelésére alkalmas, a drog reumaellenes teakeverékek, fitoterapeutikumok, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapíó készítmények alkotórésze. Külsőleg fagyott testrészek kezelésére alkalmazzák.

Kutyabengekéreg

Frangula alnus

A friss kéreg hányingert és bélgörcsöket idézhet elő. Emiatt szárítva, egyéves tárolás után (vagy hőkezelést követően) szabad a drogot felhasználni. Enyhe hashajtóként használatos. A kéreg főzetét és kivonatát egyformán használják székrekedés ellen. Epe és májbántalmak elleni teakeverékek alkotórésze is. Terhesség ideje alatt fogyasztása kerülendő!

EGYÉB

Fehér fagyöngy

Viscum album

Vérnyomáscsökkentésre a teát hideg úton készítik a bogyó nélküli zöld levelekből. Gyakran társítják nyugtató hatású és kardiotonikus gyógynövényekkel ideges eredetű szívpanaszoknál.

Nyárfarügy

Populus nigra

A belőle készült balzsamos kenőcsöt korábban köszvény és reumatikus fájdalmak kezelésére használták. Aranyeres bántalmak gyógyítására összeállított kúpokban is szerepel. Kérge és levele prosztatagyulladás és- nagyobbodás következtében fellépő vizelési nehézségek kezelésére használt készítmények alkotója.